10
Maart

Geschreven door

Macbook Accessoires

De nieuwe MacBook met 1 connector: wat is USB-C?



Nieuwe Apple MacBook: wat is USB-C?


Op 9 maart heeft Apple de nieuwe MacBook aangekondigd. Wederom een sterk staaltje design, die nieuwe standaarden zet op het gebied van afmetingen, gewicht en functionaliteiten. De nieuwe MacBook heeft echter nóg een belangrijke innovatie aan boord die wellicht niet meteen opvalt: een USB-C connector. Dat nieuws roept (ook bij ons) de vraag op: wat is USB-C eigenlijk? En hoe zit het met mijn oudere apparatuur en USB-C adapters? We leggen het hier zo eenvoudig mogelijk uit.

USB-C: één connector to rule them all

USB-C is feitelijk een afkorting van USB-type-C. Om goed te begrijpen wat USB-C is, is het belangrijk om te begrijpen dat alle USB kabels die we nu al kennen stiekem ook een bepaald type zijn. Zo is de vierkante USB stekker die iedereen kent, en iedereen altijd de eerste keer verkeerd om inplugt, eigenlijk USB-type-A. Daarnaast bestaat er nog een USB-type-B, beter bekend als een printerkabel. Tot slot hebben we nog de micro-USB stekker en zijn voorganger de mini-USB stekker, voor velen bekend van hun smartphone of tablet.

Het doel van USB-C is om al deze verschillende stekkers overbodig te maken. USB-C combineert het kleine formaat van Micro-USB, met de mogelijkheden, snelheid en power van de grotere USB-A connector. Bovendien is een USB-C connector omkeerbaar, waardoor het verkeerd-om-inpluggen eveneens tot het verleden zal behoren!

Maar onze huidige apparatuur dan?

Doordat USB-C een andere vorm heeft dan alle USB stekkers die we tot nu toe kenden, rijst de vraag hoe het dan zit met alle huidige randapparatuur, harde schijven en USB sticks die we over de afgelopen jaren hebben verzameld.

Het goede nieuws is dat USB-C "backwards compatible" is, en dus kan samenwerken met oudere aansluitingen. Het nadeel hiervan is dat er altijd adapters nodig zullen zijn om de aansluitingen op elkaar te laten aansluiten. Apple zou Appls niet zijn als ze daar als de kippen bij zouden zijn: tegelijk met de MacBook kondigden zij al direct twee USB-C adapters aan. Deze zijn behoorlijk prijzig: zo kost een eenvoudige USB-C naar USB-A adapter $ 29, terwijl een uitegebreidere adapter die naast USB-C ook een USB-A en HDMI connector biedt maarliefst $ 79 moet kosten.

De Apple USB-C adapters voor de nieuwe MacBook

USB-C adapters: blijven ze zo duur?

Het goede nieuws is dat de dure adapters van Apple naar verwachting slechts korte tijd het rijk alleen zullen hebben. USB-C is een algemene standaard, waardoor andere bedrijven vrij zijn om kabels en adapters te ontwikkelen en op de markt te brengen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Lightning conenctor van Apple, waarbij andere bedrijven licentie-kosten moeten betalen om kabels en adapters te mogen maken. Om die reden zal het een kwestie van tijd zijn voordat de prijzen van de USB-C adapters gaan dalen, en het aanbod en de keuze in verschillende soorten adapters toe gaat nemen.

Update 7 juni 2015:

Inmiddels zijn de meest gangbare USB-C adapters van andere merken dan Apple (en bijbehorend lager prijskaartje) verkrijgbaar! Kijk snel in onze categorie USB-C adapters.

Menu


Merken Zakelijk
Inloggen Klantenservice