29
April

Geschreven door

Telefoonhoesjes

Wat is kunstleer? Ontdek alle voor- en nadelen

Kunstleer, kunstleder, immitatieleer, faux leather, skai, fabrieksleer, leatherlook: er zijn vele namen inloop voor kunstleer. Maar wanneer spreek je nu daadwerkelijk van kunstleer, en wat zijn de voor- en nadelen ervan ten opzichte van echt leer?

Kunstleer

Kunstleer bestaat uit een kunststof laag die op een ondergrond van textiel wordt aangebracht. In de kunststof wordt vervolgens een tekening of structuur aangebracht om de nerfstructuur van leer te imiteren. In kunstleer zit dus geen dierlijk materiaal verwerkt, waardoor voor kunstleer tegenwoordig ook de term vegan leather gehanteerd wordt. Kunstleer is vaak gemaakt van PVC, al zijn er tegenwoordig ook zeer hoogwaardige kunstleer soorten op basis van Polyurethaan die erg dicht in de buurt komen van echt leer. Kunstleer van Polyurethaan is echter weer nét anders dan PU leer, dat wél een dierlijke basis heeft.

Voor- en Nadelen van Kunstleer

Kunstleer heeft als materiaal verschillende voor- en nadelen ten opzichte van echt leer die we hier beknopt zullen behandelen.

Voordelen

Kunstleer neemt geen vocht op en is niet luchtdoorlatend. Hierdoor is kunstleer veel bestendiger dan echt leer wat in sommige toepassingen zoals werkkleding erg belangrijk kan zijn. De ontwikkeling van kunstleer staat bovendien niet stil staat en er inmiddels ook kunstleer soorten bestaan die wél vocht opnemen en luchtdoorlatend zijn. Die soorten worden bijvoorbeeld gebruikt voor de voering van schoenen. Kunstleer is bovendien  aanzienlijk goedkoper dan echt leer. Het prijsverschil kan erg groot zijn, afhankelijk van het product. Daarentegen gaat het materiaal minder lang mee dan echt leer.

Nadelen

Kunstleer gaat over het algemeen niet zo lang mee als echt leer en is in veel gevallen niet zo mooi als echt leer. De PVC of Polyurethaan toplaag van kunstleer is veelal niet zo flexibel als echt leer, waardoor er scheuren of barsten in kunnen ontstaan. Bij telefoonhoesjes kan dit bijvoorbeeld gebeuren op plekken waar het hoesje vaak dubbelgevouwen wordt. Kunstleer kan verder een wat plastic uitstraling hebben, zeker bij goedkopere varianten. Beschadigingen zijn bij kunstleer ook echt beschadigingen: waar bij echt leer een kras vaak weg trekt of weggepoetst kan worden, is dat bij kunstleer niet mogelijk.

Conclusie:

Hoewel kunstleer in specifieke situaties voordelen kan hebben ten opzichte van echt leer en goedkoper is, zal in veel gevallen echt leer toch de voorkeur hebben door de karakteristieke eigenschappen, uitstraling en levensduur. De toenemende interesse in diervriendelijke "vegan" producten kan de populariteit van kunstleer echter gaan stuwen.


Bron: www.wikipedia.nl

Menu


Merken Zakelijk
Inloggen Klantenservice