09
Februari

Geschreven door

Telefoonhoesjes

Wat is splitleer? We leggen het uit!

Hoesjes of tassen van splitleer komen niet zo vaak voor, omdat ze veelal gewoon onder de noemer ‘echt leer’ verkocht worden. Dat is overigens helemaal niet onterecht: splitleer is inderdaad 100% echt leer.

Hoe wordt splitleer verkregen?

Splitleer ontstaat wanneer dikkere huiden worden opgedeelt in verschillende lagen met een splitmachine in de leerlooierij. Vooral huiden van het rund, die wel 5 tot 10 millimeter dik kunnen zijn, worden gespleten in 2 of soms zelfs 3 lagen. Na het splijten van de huid blijven er verschillende lagen over: de nerfsplit (de bovenste laag), de vleessplit (de onderste laag) en eventueel de kernsplit.


Van deze verschillende lagen is de nerfsplit de meest waardevolle, omdat hiermee producten gemaakt kunnen worden die de look en nerfstructuur van de oorspronkelijke huid heeft. Deze laag wordt regelmatig gebruikt voor de fabricage van telefoonhoesjes en tablethoezen.

De andere lagen zijn echter aan beide zijden ruw, zoals normaliter alleen de achterkant van leer is. Deze lagen worden daarom splitleer of veloursleer genoemd. Wanneer zo’n laag veloursleer of splitleer wordt voorzien van een folie of coating van polyurethaan, ontstaat het veelgebruikte PU leer.

Conclusie:

Splitleer ontstaat wanneer een huid in meerdere lagen wordt opgedeeld. Er is geen sprake van kunstmatige bewerkingen, en kan dus als echt, natuurlijk leer beschouwd worden.


Bron: www.leder-info.nl

Menu


Merken Zakelijk
Inloggen Klantenservice