Let op: Vertragingen bij PostNL. Meer informatie ×
07
Maart

Geschreven door

How To

Hoe Werken Draadloze Opladers? We leggen het uit!

Draadloos opladen is hard op weg om de nieuwe standaard voor opladen te worden. QI is hiervoor inmiddels de standaard technologie geworden, zeker nu Apple deze techniek heeft geïntegreerd in de nieuwe iPhones, nadat onder meer Samsung, LG en Nokia dat al enkele jaren deden. Lees hier hoe draadloos opladen eigenlijk werkt!


Hoe werkt draadloos laden?
Een draadloze oplader werkt met behulp van magnetische inductie: een principe dat al in 1830 werd ontdekt door Michael Faraday. Zonder in al teveel detail te treden, komt het erop neer dat er een voltage ontstaat als een magneet snel beweegt ten opzichte van een ring van koperdraad, ook als deze elkaar niet raken.

Hierdoor wordt dus stroom gecreëerd zonder fysieke verbinding met een stroombron: de basis voor draadloos opladen zoals we dat inmiddels kennen. De draadloze opladers van tegenwoordig zijn uiteraard een stuk geavanceerder, maar zijn nog altijd gebaseerd op dit principe. Draadloze opladers bevatten één of meerdere koperen spoelen die verbinden met de ontvanger in de smartphone of een speciaal ontworpen telefoonhoesje om zo te zorgen voor een stabiele en in sommige gevallen ook zeer snelle overdracht van stroom. Lees hier meer over verschillen tussen draadloze opladers.

Probeer het zelf!
Het principe van draadloos laden is eenvoudig zelf uit te proberen en te demonstreren. Alles wat je nodig hebt, is een stuk koperdraad, een gloeilamp en een magneet zoals je die wellicht op de koelkast hebt zitten.

Maak van de koperdraad een lus, en verbind deze met de lamp. Houdt de magneet nu in de lus, en beweeg hem snel heen en weer zodat de magneet steeds dichterbij en verderweg van de koperdraad komt. Zie daar: de lamp licht een klein beetje op! In onderstaande video wordt dit experiment met een metertje gedaan, maar het effect is hierdoor zeer duidelijk.


Menu


Merken Zakelijk
Inloggen Klantenservice

Choose your shipping country


Choose your language