06
Maart

Geschreven door

How To

Je koptelefoon of oordopjes aanluiten op iPhone 7

Het is één van de meest besproken eigenschappen van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus: het ontbreken van de oude vertrouwde 3,5mm koptelefoonsluiting. Ondanks de storm van kritiek die hierdoor uitbarstte zijn er inmiddels steeds meer smartphones die niet meer over deze aansluiting beschikken: we kunnen dus wel spreken van een trend. Er is overigens nog wel hoop, bij de recente lancering van toestellen als de Huawei P10 (Plus) bleek dat een hoop fabrikanten nog vasthouden aan de 3,5mm uitgang.

Wat als je nu toch een iPhone 7 hebt gekozen en je favoriete high-end oordopjes of koptelefoon aan wilt sluiten. Wat zijn dan de mogelijkheden, en wat zijn de voor- en nadelen?

Lightning Oordopjes

De eerste optie is om oordopjes te gebruiken die geen 3,5mm aansluiting meer hebben, maar een Lightning connector. Apple levert bij de iPhone 7 Earpods met een Lightning aansluiting mee, dus iedereen kan hier direct mee aan de slag. In principe een prima oplossing: het werkt net zo makkelijk en het is bovendien mogelijk om een betere geluidskwaliteit te verkrijgen via deze aansluiting. In praktijk heeft het echter de nodige nadelen.

Om te beginnen is het niet langer mogelijk om je oordopjes en de oplader tegelijkertijd aan te sluiten. Dat is ronduit onhandig en er is geen oplossing voor bij het gebruik van een headset met Lightning aansluiting. Bovendien zijn er niet zo heel veel oordopjes of koptelefoons op de markt met een Lightning aansluiting. Hoewel het aanbod langzaam maar zeker groeit, is de keuze beperkt en het aanbod is veelal best prijzig.

Lightning Koptelefoon Adapter

De tweede optie is te werken met een Lightning adapter. Apple is zo vriendelijk er één mee te leveren met de iPhone 7, dus het is niet eens nodig om deze apart aan te schaffen...al moet je hem dan niet kwijt raken! Het voordeel van een Lightning adapter is dat u uw eigen vertrouwde oordopjes of koptelefoon kunt blijven gebruiken. Zeker als u zichzelf reeds getrakteerd heeft op een hoogwaardig model zit u immers niet te wachten op de aanschaf van een nieuwe set met een andere connector.



Ook het gebruik van een adapter heeft echter de nodige nadelen. Het gebruik van een adapter is bijvoorbeeld per definitie onhandig vergeleken met een directe aansluiting. Je moet eraan denken de adapter mee te nemen, je moet alles aan elkaar koppelen en het geheel ziet er eigenlijk maar rommelig uit. Bovendien lost het eeb eerder aangehaald probleem niet op: luisteren en opladen is bij een adapter nog steeds niet mogelijk. U kunt overwegen een Lightning splitter aan te schaffen. Dit is een adapter met een aparte aftakking voor stroom, zodat u hier een oplader of powerbank op aan kunt sluiten tijdens het luisteren van muziek.

Bluetooth koptelefoon adapter

De derde optie is te kiezen voor een Bluetooth koptelefoon adapter. Dit zijn kleine apparaatjes zoals de Griffin iTrip Clip hieronder op de foto, met een 3,5mm uitgang waar u uw normale oordopjes of koptelefoon op aan kunt sluiten. Het kastje zelf kan draadloos, via Bluetooth, met uw iPhone verbinden. De iPhone streamt de muziek vervolgens naar de adapter, die het vervolgens aan uw headset doorgeeft. U maakt uw bedrade oordopjes zo dus als het ware draadloos.



In praktijk is dit één van de gebruiksvriendelijkere opties. Het werkt in praktijk prima, de adapters zijn klein en licht en de Lightning aansluiting blijft vrij voor een oplader. U voelt het echter al aankomen: ook deze optie heeft een belangrijk nadeel en dat is de accu.

De Bluetooth adapters hebben immers stroom nodig om te kunnen functioneren. Ze beschikken daarom over een kleine accu, die in praktijk voor enkele uren speeltijd zorgt. Het zal van uw persoonlijke situatie afhangen of dat überhaupt voldoende is, maar zelfs dan is het niet ideaal dat u de adapter dagelijks zult moeten opladen. Ook al gaat het opladen erg snel: u hoeft het maar één keer te vergeten en u moet zonder muziek naar het werk of naar school.

Draadloze oordopjes of koptelefoon

Het opladen speelt uiteraard ook een rol bij deze laatste optie die we in dit artikel zullen bespreken: draadloze oordopjes en koptelefoons. Uiteraard zijn er de populaire Airpods van Apple zelf, maar ook van alle andere audiomerken zijn er oordopjes of koptelefoons zonder draad te koop. Welke u ook kiest: ze moeten hoe dan ook om de zoveel tijd worden opgeladen, al zal dit een minder regelmatige bezigheid zijn dan bij de hiervoor genoemde Bluetooth adapter doordat de accu’s wat groter zijn.



Draadloze headsets hebben natuurlijk een hoop voordelen wat betreft het gebruiksgemak. De afwezigheid van kabels scheelt een hoop gedoe. Geen knopen meer, geen kans meer op kabelbreuk en geen gedoe om de kabels over/langs/door je kleding te leiden. Zeker bij het sporten is de draadloze optie absoluut te prefereren. Er is dan ook een hoop keuze uit draadloze oordopjes die zweetbestendig zijn en de ideale partner zijn tijdens uw work-out.

Hebben draadloze oordopjes of koptelefoons dan verder geen nadelen? In principe niet, behalve dan dat u ze mogelijk nog moet aanschaffen...



Menu


Merken Zakelijk
Inloggen Klantenservice