10
Maart

Geschreven door

Luxe Merken

In gesprek met: Woodcessories

Dit artikel is onderdeel van een reeks interviews waarin we eens dieper in gaan op de achtergrond van de merken in ons assortiment. In deze eerste aflevering spreken we met de oprichter van Woodcessories.

Tegenover me zit Sebastian Hofmann, één van de twee Sebastian’s die in 2013 samen het merk Woodcessories begonnen. De vriendelijke Duitser met verzorgde baard is pas 36 jaar oud en neemt uitgebreid de tijd om zijn visie en de drijfveren achter Woodcessories met ons te delen.

Sebastian, oprichter Woodcessories
Toen Woodcessories startte, lag de focus op houten accessoires. Duurzaamheid speelde toen ook al een rol, want er werd vanaf het begin alleen gewerkt met verantwoord hout en bovendien was ook de samenwerking met Trees for the Future er vroeg bij, waarover later meer. Hout speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol in de producten van Woodcessories, maar allang niet meer het enige. De focus ligt inmiddels echt op duurzame producten in de breedste zin van het woord. Wat niet veranderd is, is de authenticiteit van Woodcessories. Niet voor niets is dat volgens Sebastian het woord dat hij zou kiezen als hij Woodcessories in één woord zou moeten beschrijven.

Gevraagd naar het begin van Woodcessories, volgt een klassiek “start-up” verhaal dat zich leest als een jongensboek. “We startten Woodcessories vanuit onze garage en moesten een sprong in het diepe nemen. Omdat we veel potentieel in ons merk zagen, besloten we onze banen op te zeggen en al onze energie in Woodcessories te steken. Het opbouwen van een merk was volledig nieuw voor ons, met tal van uitdagingen: van de inkoop van materialen, contacten met leveranciers, productie tot voorraad management. Het merk had ondanks deze uitdagingen een vliegende start. Al snel verzamelden de twee Sebastians een team om zich heen met dezelfde visie, die hen hielpen om de vele uitdagingen die nog zouden volgen te overwinnen. Nu, zo’n 8 jaar later, is Woodcessories bijna wereldwijd succesvol.

Het team achter Woodcessories

Met het groeiende succes nam de overtuiging toe: de wereld is toe aan een duurzaam accessoire merk. “Ieder jaar worden miljoenen plastic hoesjes en accessoires geproduceerd en na kort gebruik weer weggegooid. Wij willen deze cyclus doorbreken en duurzame alternatieven bieden die lange meegaan én gerecycled kunnen worden.” Sebastian is vooral trots op hun organische producten die volledig van plantaardig materiaal gemaakt zijn. Hiervoor worden agrarische restproducten gebruikt die anders veelal verbrand worden. Doordat het materiaal dat zij hiermee ontwikkelden volledig plantaardig is, kan het niet alleen gerecycled worden...je kan het zelfs op de composthoop gooien!

Woodcessories gebruikt Natuurlijke materialen
Op de vraag of Sebastian met Woodcessories inmiddels zijn doel bereikt heeft, schudt hij direct zijn hoofd. “We zijn er nog lang niet en werken volop aan nieuwe alternatieven voor plastic. Het ideaal voor ons is een plastic-vrije smartphone wereld zijn, maar we kiezen ervoor om kleinere doelen voor onszelf te stellen. De zoektocht naar nieuwe organische en verantwoorde materialen die een groen alternatief voor traditioneel plastic kunnen zijn, speelt hierin de hoofdrol.”

Uiteraard komt deze zoektocht met zijn uitdagingen. Doordat Woodcessories alleen met natuurlijke en gecertificeerde materialen werkt, is de productie tijdrovender en kostenintensiever dan die van veel andere merken. Al vroeg in het ontwikkelingstraject van een nieuw product probeert Woodcessories geschikte materialen te identificeren die zich lenen om gebruikt te worden in de productie van dat product. In latere fases van het ontwerp, worden deze producten in een laboratorium getest op hun geschiktheid voor dagelijks gebruik. “Uiteraard komt hier ook regelmatig een negatief resultaat uit, waardoor sommige ideeën waarin al veel tijd en geld geïnvesteerd is niet op de markt gebracht kunnen worden.” Hij wil echter niet klagen, zolang ze ook het “probleem” hebben dat ze geregeld moeite hebben om aan de grote vraag te voldoen.

Woodcessories steunt Trees for the Future
Ook op het gebied van hun samenwerking met de organisatie Trees for the Future zijn er nog wensen. Hoewel er door deze samenwerking tot op heden al meer dan 190 duizend bomen werden geplant, is het voorlopige doel om de grens van 1 miljoen te doorbreken om zo een significante bijdrage te leveren aan het klimaat. Tot slot mag ook het letterlijk én figuurlijke "groene" kantoor van Woodcessories niet onbesproken blijven. Voorzien van energie-besparende technology en herbruikbaar kantoorgerei wordt Woodcessories hier dagelijks gerund - volledig papier en plastic vrij.

Wat ons betreft is het duidelijk dat Woodcessories pas aan het begin staat. We kunnen niet wachten wat Sebastian en zijn team ons de komende jaren gaan brengen. Één ding is zeker: u zult het bij ons op de website zeker terugvinden!

Woodcessories Duurzame Kantoor


Gerelateerde pagina's:
Woodcessories

Menu


Merken Zakelijk
Inloggen Klantenservice