31
Januari

Geschreven door

Nieuws

Nieuw: Qi2 (vs. MagSafe en Qi)

Draadloos opladen is natuurlijk enorm handig. Geen kabel hoeven zoeken (met de juiste aansluiting!), maar gewoon je toestel op de lader leggen en het opladen kan beginnen! Met het verstrijken van de jaren, is de draadloze oplader iets ingewikkelder geworden, met termen als Qi, MagSafe en sinds kort ook Qi2. Wat is wat? We leggen het uit!

In het kort:

Voor de gemiddelde consument is het vooral belangrijk te weten dat met de komst van Qi2 draadloos opladen weer iets eenvoudiger en universeler wordt. Qi2 en MagSafe zijn voor de gemiddelde gebruiker uitwisselbaar: het werkt hetzelfde en is in veel gevallen even snel. Qi2 is bovendien terugwaarts compatible met Qi, zodat oude laders met nieuwe telefoons werken en nieuwe laders met oude telefoons. Ideaal! Meer weten over Qi, Qi2 en MagSafe? Lees dan verder!

MagSafe oplader van Zens

Qi: de standaard

Al sinds 2008 is Qi (spreek uit: “tsjie") de standaard technologie die door eigenlijk alle draadloze opladers wordt gebruikt. Deze standaard wordt bepaald door het Wireless Power Consortium (WPC). Eigenlijk alle merken hebben deze standaard geadopteerd en dat zorgt ervoor dat een draadloze oplader universeel te gebruiken is.

En toen was daar: Apple MagSafe

Bij de lancering van de iPhone 12 in 2020 kwam Apple met een eigen technologie voor draadloos opladen: MagSafe. In beginsel werd er nog steeds gebruik gemaakt van Qi techniek, maar nu uitgebreid met een magnetische ring om de oplaad-spoel. Deze magnetische ring sluit aan op een magnetische ring in een MagSafe oplader, zodat de lader optimaal gepositioneerd is ten opzichte van de oplaad spoel in het toestel en op de meeste efficiënte manier kan laden. Daarnaast had de magnetische ring ook een handige functie als bevestigingspunt voor MagSafe accessoires zoals wallets, autohouders en standaards.

Apple introduceerde MagSafe

Het nadeel van MagSafe

MagSafe had echter ook een nadeel: het was een door Apple ontwikkelde techniek, waarbij makers van opladers een bedrag aan Apple moeten afdragen om het “Made for MagSafe” label te mogen voeren. Dit maakt MagSafe opladers relatief kostbaar. Er zijn weliswaar goedkopere alternatieven die compatible zijn met het MagSafe systeem, maar niet de officiële certificering van Apple hebben. Het nadeel daarvan is dat deze laders tot maximaal 7,5W leveren, terwijl een gecertificeerde MagSafe lader tot 15W snelheid biedt.

Het officiële

Van MagSafe naar Qi2

Apple is een zogenaamde “steering partner” van de eerder genoemde WPC én zit in de raad van bestuur van dit consortium. Apple heeft het WPC toestemming gegeven om MagSafe als basis te gebruiken voor Qi2 (spreek uit: “tsjie toe”). Hierdoor gebruikt Qi2 nu een Magnetic Power Profile (MPP) dat voor de gemiddelde gebruiker eigenlijk niet van MagSafe te onderscheiden is en eveneens 15W opladen mogelijk maakt, even snel als gecertificeerde MagSafe opladers.

De voordelen van Qi2

Het grootste voordeel van Qi2 is dat draadloze opladers geen certificering van Apple meer nodig hebben om 15W te leveren. Omdat fabrikanten van opladers een bedrag aan Apple moeten betalen voor deze certificering, is de verwachting dat opladers goedkoper kunnen worden. Daarnaast bestaat de kans dat Qi2 in de toekomst MagSafe inhaalt op het gebied van laadsnelheden, als het huidige maximum van 15W wordt verhoogd. Tot slot biedt Qi2 gebruikers van andere merken dan Apple de “MagSafe ervaring”, wat gezien het groeiende aanbod handige MagSafe accessoires uitermate handig kan zijn!

Handige MagSafe Accessoires werken op Qi2

Gelukkig: Qi2 is Backward Compatible!

Gelukkig betekent de nieuwe Qi2 standaard niet dat oude opladers ineens niet meer te gebruiken zijn: Qi2 is terugwaarts compatible met Qi. Dit betekent dat telefoons met Qi2 nog steeds probleemloos opladen kunnen worden met een Qi draadloze oplader, en andersom kunnen telefoons met Qi opgeladen worden met een Qi2 draadloze oplader. Wel zal de snelheid hierbij veelal lager liggen dan de 15W die gehaald kan worden als zowel de telefoon als de lader Qi2 zijn.

Welke iPhones hebben Qi2 ondersteuning?

De iPhone 15 serie had bij lancering naast MagSafe ook al direct ondersteuning voor Qi2. Daarnaast heeft Apple met iOS 17.2 ook de iPhone 13 en 14 serie compatible gemaakt met Qi2. Alle toestellen vanaf de iPhone 13 zijn dus nu volledig compatible met Qi2. Let erop dat het gebruik van een hoesje van invloed kan zijn op de werking van MagSafe en Qi2. Kies voor een iPhone 15 Pro hoesje met MagSafe om optimale werking te garanderen.

Menu


Merken Zakelijk
Inloggen Klantenservice